blog 202102Ulkona harjoitteleminen on yksi lempiasioistani, ja treenaankin päivittäin ulkoilmassa läpi vuoden. Sisätiloissa joutuu raivaamaan tilaa, varomaan muita, tuulettamaan ennen ja jälkeen...ulkoa taas löytyy niin paljon tilaa ja raitista ilmaa kuin tarvitaan. Kesäkuukausina kaikki on tietenkin helppoa ja mukavaa, mutta talviajan harjoittelu voi olla monelle iso haaste.

Itse asiassa sekään ei ole kovinkaan vaikeaa, edes Suomen kaltaisessa kylmässä maassa. Alla siis muutamia ohjeita kylmempien vuodenaikojen harjoitteluun, jotka olen todennut oikein toimiviksi.

 

Mielummin vähän liikaa kuin liian vähän

Sellaisissa taidoissa kuten chi kung, kungfu ja zen, joissa rentoutuminen on olennaisen tärkeää, kylmänä harjoittelu ei yksinkertaisesti toimi. Kylmä jännittää kehon; se saa hartiat nousemaan, hengityksen ohenemaan, ja yleisesti ottaen koko ruumiin haluamaan liikkua enemmän pysyäkseen lämpimänä. Tämä ei ole hyvä resepti esimerkiksi asento- tai meditaatioharjoittelulle, joissa on tarkoitus pysyä rentona staattisissa asennoissa pitkiä aikoja. Hyvä nyrkkisääntö on pysyä hieman liian lämpimänä harjoittelun aikana. Kannattaa varata päälle runsaasti vaatteita, joita voit sitten poistaa kun kuuma pukkaa.

 

Löysällä otteella

Mitä tulee pukeutumiseen - sekä sisä- että ulkotiloissa - ehkä yleisin ongelma harjoittelussa on puristavat, liikettä estävät vaatteet. Tässä on helppoa mennä pieleen erityisesti ulkovaatteiden kanssa. Ensinnäkin, on hyvä varmistaa että voit tehdä mitä tahansa liikkeitä helposti kun sinulla on täysi ulkoasusi päällä. Toiseksi, vaatteesi ei pitäisi houkutella kehoasi vääriin asentoihin tai huonoihin tapoihin. Tämä voi tapahtua helposti ja jopa hieman salakavalasti, ja aiheuttaa pitkällä tähtäimellä ongelmia joiden todellinen syy ei välttämättä aina ole ilmeinen. Esimerkiksi koko kaulaa tukeva huivi saattaa olla syypää hartioiden jäykkyyteen tai niskakipuihin; kokovartalopuku tyköistuvalla vyötäröllä voi muuttaa hengitystäsi pinnallisemmaksi, tai aiheuttaa ongelmia vatsasi kanssa; kengät, jotka eivät anna nilkkojesi liikkua tarpeeksi, voivat olla haitaksi koko ryhdillesi. Ulkoharjoitteluun väljä kokohaalari toimii yleensä hyvin, ja auttaa pitämään yleisimmät ongelmakohdat kurissa.

 

Sellaisissa taidoissa kuten chi kung, kungfu ja zen, joissa rentoutuminen on olennaisen tärkeää, kylmänä harjoittelu ei yksinkertaisesti toimi.

 

Haalarit on parhautta!

Tavallinen haaste talvisen harjoitteluasun kasaamisessa monista eriliisistä palasista, kuten takeista ja ulkohousuista, on mahdollisten aukeamien määrä - mitä enemmän niitä on, sitä todennäköisemmin kylmä pääsee sisään. Usein ulkohousut ovat myös liian kiristäviä vyötärön seudulta. Lisäksi rivakamman harjoittelun aikana on tavallista, että henkselit lähtevät irti, napit ja vetoketjut napsahtelevat auki, ja niin edelleen. Haalarit ja ulkokokopuvut toimivat hienosti liikunnallisessa harjoittelussa, koska ne sallivat hyvin liikettä, ja samanaikaisesti säilyttävät tehokkaasti ruumiinlämpöä. Jo vuosien ajan olen käyttänyt talvisin pilkkimiseen ja vastaavaan talvikäyttöön tarkoitettuja haalareita, eivätkä ne koskaan ole tulleet tielle.

 

Kädet ja jalat kevyinä

Monesti kungfu-harjoittelijoilla voi nähdä raskaita kenkiä, jollaisia en henkilökohtaisesti suosi. Nykyaikaisissa urheilukengissä yleinen piirre on se, että ne nostavat hieman kantapäätä maasta, ja vievät enemmän painoa varpaille ja päkiöille. Erityisesti kungfu-harjoittelussa tämä häiritsee helposti ryhtiä. On varmasti helpomman ja mukavamman tuntuista liikkua kun on hieman ilmaa kantapäiden alla, mutta se voi kaartaa selkääsi ja pistää polvet lujille asennoissa. Itse pidän kevyistä tossuista ohuella, tasaisella pohjalla - myös talvisäässä. Raskaat talvikengät saattavat olla kivat ja lämpimät, mutta ne ovat liian kömpelöt monille kungfu-jalkatekniikoille. Sama asia pätee myös hansikkaisiin; on parempi käyttää ohuita ja tyköistuvia kangassormikkaita, kun pehmustettuja tumppuja, joilla ei saa kuin huonon nyrkin aikaiseksi. Kungfu-tekniikat voivat käyttää mitä tahansa osaa kädestä, joten kannattaa pitää vaihtoehdot avoinna. Ja kylmästä ei tarvitse niin huolehtia; kun varmistat että keskivartalosi ja raajasi ovat hyvin lämpimänä, sormet ja varpaatkin kestävät paremmin pakkasilmaa.

 

Pukeudu kerroksittain

Kotiseudullani talvi kestää pitkän aikaa, ja lämpötila vaihtelee +5 asteesta alas aina -30:een asti. Olen nyt jo melkein parinkymmenen vuoden ajan nauttinut talviharjoittelustani ulkona kaikissa näissä säissä. Jotta voit hyötyä samoista ulkovaatteista läpi koko talvikauden, kannattaa laatia toimiva kokonaisuus sellaisilla kerroksilla, joita voit helposti lisätä tai poistaa. Itselläni on ulkohaalarini, hyvä lämmin aluskerta, sekä pitkähihaiset alusvaatteet. Kun tähän vielä lisää villapipon, löysän puuvillaisen kaulasuojan, sekä pari kerrostettavaa paria sukkia ja hansikkaita, olen valmis aika pitkälle mihin tahansa talvipäivään. Muuntele vain kokonaisuuttasi tarvittaessa, ja voit löytää yhdistelmän samasta asusta mille tahansa lämpötilalle.

 

 

  • outdoor_winter_kungfu_training-2
  • outdoor_winter_kungfu_training-3
  • outdoor_winter_kungfu_training-4
  • outdoor_winter_kungfu_training-5

 

Vaikka yllä onkin aika paljon varusteasiaa, yleisesti ottaen kungfu-harjoittelu ei vaadi paljoakaan tarvikkeita. Kuten kaikessa, myös kungfussakin voi lähteä mopo käsistä oheiskrääsän kanssa, mutta omasta mielestäni liikunta ei laitteita kaipaa. Gymit, salit, matot, painot ja koneet voi suosiolla jättää pois; ei muuta kuin ulos avaraan luontoon ja treeni päälle!